søndag den 14. marts 2010

Kingu Kongu - Made in Japan

KING KONG VS. GODZILLA (1962)
En amerikansk ubåd forulykker i et isbjerg, der tilfældigvis gemmer på Godzilla, det gigantiske monster. Han bryder fri og sætter straks kurs mod Japan. I solens rige er hr. Tako, chefen for Pacific Pharmaceuticals, træt af de sårlige seertal på de tv-programmer, hans firma sponserer. Og han er træt af Godzilla - han vil hellere have sit eget monster. Han sender derfor to af sine folk, Sakurai og Kinsaburo, til øen Faro, hvor de indfødte tilbeder et uhyre af en eller anden slags.
På øen møder Sakurai og Kinsaburo ikke alene en gigantisk gorilla, de må også kæmpe mod en enorm blæksprutte. Ved hjælp af nogle bedøvende bær får de nedlagt King Kong og arrangerer transport af ham til Japan. Nu er der lagt i kakkelovnen til et gigantisk monster-opgør - ja, man kunne fristes til at kalde det for en kongfrontation.
Det japanske filmselskab Toho havde længe drømt om at lave en King Kong-film og det kom de til af lidt skumle omveje. Den oprindelige King Kong-animator Willis O'Brien foreslog i 1960 en film med titlen KING KONG VS. FRANKENSTEIN, hvor den store gorilla skulle slås mod en gigantisk udgave af det berømte monster. Producenten John Beck ville gerne finde et selskab, der kunne lave filmen, men de færreste havde lyst til bruge penge på en stop motion-produktion. Men Toho hoppede på ideen, men ville hellere have King Kong til at kæmpe mod deres eget monster, Godzilla, og dermed blev KINGU KONGU TAI GOJIRA til virkelighed - i øvrigt uden at Willis O'Brien blev krediteret for den oprindelige ide.
Nu kunne man tro, at de kopi-glade japanere bare lavede en King Kong-film uden at spørge nogen om lov. Virkeligheden er, at de måtte betale RKO omkring 200.000 dollar for rettighederne til den store abe, og det satte sit præg på budgettet i øvrigt. Der er ganske få scener, der er lavet med stop motion, men ellers er både King King og Godzilla en mand i et kostume, der stavrer igennem et landskab af modeller.
Tonen er ganske let og man kan mærke, at intentionen har været at lave en underholdende film for hele familien. I den amerikanske version af KING KONG VS. GODZILLA har man dog klippet en del af de fjollede scener ud og erstattet dem med seriøse FN-journalister, der med gravrøst fortæller om, hvor alvorlig situationen er. Især i King Kongs bevægelser kan man dog fornemme, at dette er en skæg-og-ballade-film. Og det er heller ikke hver dag man ser en gigantisk abe blive løftet op med en sværm af balloner. Ganske fjollet, må man sige...
KINGU KONGU TAI GOJIRA er den tredje film nogensinde med Godzilla og det er den første i farver. Og det er så også den første King Kong-film i farver. Det er en pudsig og underholdende film, men nu holder jeg også meget af Godzilla-film. Især er det morsomt, at japanerne også holder så meget af deres monstre, at de som regel overlever de film, de medvirker i - også selv om flere byer jævnes med i jorden undervejs. Jeg så den amerikanske version, der er den letteste at finde på dvd - jeg kan ikke gennemskue om den japanske udgave officielt er blevet udgivet, men det kunne være ganske spændende at se den en dag.

KINGU KONGU TAI GOJIRA (KING KONG VS. GODZILLA), USA-Japan, 1962. Instruktion: Ishirô Honda. Medvirkende: Haruo Nakajima, Katsumi Tezuka, Shoichi Hirose, Tadao Takashima, Kenji Sahara. Musik: Akira Ifukube (i den amerikanske udgave er stort set hele det japanske score erstattet med arkiv-musik, bl.a. fra CREATURE FROM THE BLACK LAGOON).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar