torsdag den 8. april 2010

25 søm i ligkisten

Så er det igen blevet tid til en rask runde lyn-anmeldelser af en række af de film, jeg har haft gennem dvd-afspilleren de seneste måneder.

AVPR: ALIENS VS PREDATOR - REQUIEM En lille by i Colorado bliver centrum for et dramatisk opgør mellem aliens, en alien-predator-hybrid og en af de intergalaktiske jægere med rastafari-hår. Rystende ringe fortsættelse til en 1'er, der heller ikke var det store sus. Selv om der er masser af tjubang, eksplosioner og action, er der næsten ingen dynamik. Og slutningen er helt til grin.
CHAIN REACTION Håbløs tysk produktion af Olaf Ittenbach, der åbenbart ikke gad skrive et helt manuskript, så han har bare lavet en film, hvor den samme historie fortælles to gange (det er noget deja-vu-agtigt noget, forstår I nok). Skuespillerne kan intet stille op i dette nonsens og de fleste af dem ligner noget, der er hyret på det lokale amatørteater. En del EVIL DEAD-inspireret splatter trækker op i den samlede bedømmelse, men det er stadig en dårlig film. Udgivet på dvd under titlen HOUSE OF BLOOD.
THE CHAIR Canadisk lavbudget-produktion om en forstyrret ung studerende, der forsøger at få styr på sit liv. Desværre flytter hun ind i en hus, hvor en forsker for årtier siden lavede eksperimenter på en barnemorder. Filmen er ikke udpræget uhyggelig, men de unge skuespillere fungerer fint og det gør THE CHAIR til en interessant, men ikke nødvendigvis tilfredsstillende, oplevelse.
CRAZY EIGHTS Seks venner samles for at begrave en barndomsven. Det leder dem på sporet af en gammel hemmelighed om deres fælles fortid, som de alle har fortrængt. Holdet er medvirkende er helt OK, selv om man kan undre sig over, at Frank Whaley altid skal spille irriterende og usympatiske karakterer. Men manuskriptet har ikke det store at byde på, så man keder sig lidt undervejs.
DEAD SILENCE Dukker er som regel uhyggelige i gyserfilm, men James Wan kan ikke helt holde fast i stemningen i denne produktion, der er lidt for smart og lidt for usammenhængende. Enkelte creepy scener trækker op, mens Donnie Wahlberg som en lurvet politimand trækker ned. Og så er klimaks noget rod.
DR. JEKYLL AND MR. HYDE BBC-produktion fra 1980 med David Hemmings i den dobbelte titelrolle. Det gør han ganske godt, men der er desværre tale om en forholdsvis langtrukken og kedsommelig version af den klassiske historie. Der findes heldigvis så mange andre fremragende filmatiseringer, så man kan snildt springe denne over.
THE EYE Pænt, nydeligt og komplet harmløst amerikansk remake af Pang-brødrenes fine GIN GWAI. Jessica Alba gør, hvad hun kan, i rollen som den blinde violinist, der i kraft af en operation får sit syn igen. Men manuskriptet er drænet for uhygge og slutningen er den sædvanlige omgang Hollywood-sødsuppe. Spild af tid.
DER FLUCH DER SCHWARZEN SCHWESTERN Bizar produktion fra 1973 om en gruppe mennesker, der samles på et slot. De tror, at formålet med sammenkomsten er slottets kommende arving, men der foregår andre og mere hemmelighedsfulde ting nede i kælderen. Den får ikke for lidt med bare bryster, bongotrommer, dildo-formede lys og masser af sex på kryds og tværs. Filmen er dog hverken særligt pirrende eller spændende, men den vil gå rent ind, hvis man er vild med syret kult-snask. Er kendt som VAMPIRE ECSTASY i den store verden.
FRANKENSTEIN Alec Newman spiller Victor Frankenstein og Luke Goss spiller monsteret i denne Hallmark-version fra 2004 af Mary Shelleys klassiske historie. Den omkring tre timer lange miniserie er en meget tro udgave af bogen og den er ganske underholdende. Måske en anelse pæn og poleret, men den fungerer fint. Donald Sutherland og William Hurt er med til at give rollebesætningen lidt klasse - og så er musikken af Roger Bellon fremragende.
LOST BOYS: THE TRIBE Der skulle gå 21 år, før man fik taget sig sammen til at lave en opfølger til den originale THE LOST BOYS - og den har ikke været værd at vente på. Overvampyren, spillet af Angus Sutherland, er en blød og forstående fætter, der omgiver sig med talentløse håndlangere. Og Corey Feldman er helt til grin i sit desperate forsøg på at spille forvokset teenager. Efter sigende er endnu en film på vej. Desværre går der ikke 21 år, før den er færdig.
LA MORTE VIVANTE Jean Rollin-gyser fra 1982, hvor en kvinde bliver genoplivet af giftigt affald og udvikler en voldsom blodtørst. Der er ganske meget splatter i denne film, men ellers er det endnu en af disse småkedelige Rollin-ting, hvor selv nøgenscenerne ikke kan sætte skub i handlingen. Skuespillerne er gennemgående ret ringe.
MORTUARY Tobe Hooper har lavet mange dårlige film, men dette er nok en af de værste. Denise Crosby spiller en enke, der for at forsørge sine to børn, beslutter sig for at blive bedemand i en lille by. Det går ikke så godt. Filmen er en rodebunke af tilfældige ideer, der aldrig bliver samlet i en helhed og man bare sidder bare og venter på, at vi endelig kan nå frem til rulleteksterne.
NEAR DARK Stilfuld vampyrfilm fra 1987 med bl.a. Lance Henriksen på rollelisten. Opdaterer elegant blodsuger-myten og byder på masser af klassiske scener - ikke mindst et overfald på en bar - og et rigtig cool soundtrack af Tangerine Dream. Hedder underligt nok DJÆVELENS DATTER på dansk.
POSSESSION Andrzej Zulawskis kult-dyrkede gyser fra 1981 er en af genrens mest usædvanlige film. Sam Neill og Isabelle Adjani er mesterlige i deres skildring af et ægtepar, der er ved at gå op i limningen, men alt, der foregår i filmen, er helt ude på kanten: Energisk, dramatisk og hysterisk. Det gør POSSESSION til en både opslidende og irriterende oplevelse, men uanset hvad, man synes om den, er det ikke en film, der kan undgå at gøre indtryk. Værd at se - alene for at have set den.
SAUNA Dybt fascinerende og meget mærkværdig finsk produktion, der med garanti ikke ligner noget, du har set før. Den får ikke for lidt med tungsind og deprimerede, plagede mænd, men hvis man er indstillet på en anderledes filmoplevelse, hvor uhyggen langsomt kommer snigende, så er SAUNA værd at bruge tid på.
SHOCKER Wes Cravens forsøg på at skabe en ny figur, der kunne konkurrere med Freddy Krueger. Det lykkedes så ikke. Mitch Pileggi er meget sjov som Horace Pinker, men filmen er en rodebutik og der er for mange visuelle gags, der er hentet direkte fra A NIGHTMARE ON ELM STREET-filmene. Peter Berg er heller ikke det store sus i rollen som helten.
SOTTO IL VESTITO NIENTE Modellen Renée Toft Simonsen spiller en af hovedrollerne i denne ganske underholdende italienske giallo-gyser fra 1985. Manuskriptet er det rene vrøvl, men det er en solid B-film med drama og sex - og så er Donald Pleasance med i den. Nyd også den bizarre THELMA & LOUISE-agtige slutning. Udgivet som MODEL-MORDENE på dansk.
THE STRANGERS Nervepirrende film om et ungt par i et stort ensomt beliggende hus, der bliver terroriseret af tre mystiske personer med masker på. Det er en meget simpel historie, der kan mindes om den franske ILS, men den er effektivt lavet - og Liv Tyler og Scott Speedman fungerer rigtig godt i de to hovedroller. Et fremragende eksempel på, at less is more.
STAY ALIVE Ganske anstrengende og primitiv film om en flok unge, der får fingre i et nyt computerspil, der tager livet af folk, der spiller det. Manuskriptet får på mærkværdig vis blandet Elizabeth Báthory ind i det hele, selv om filmen foregår i USA. Ikke det store sus.
SWAMP THING Wes Cravens muntre, men håbløse, filmatisering af den berømte tegneserie fra DC Comics. Uhyret ligner en mand i en gummidragt, Adrienne Barbeau har høje hæle på ude i sumpen og skurken har de dummeste håndlangere. Det er dog en ekstremt underholdende film med masser af 80'er-charme. Hvis det ikke var for den lange (og dejlige) topløse badescene med Adrienne Barbeau (og en anden scene med halvnøgne kvinder), ville dette være perfekt familieunderholdning.
TÔKYÔ ZANKOKU KEISATSU Energisk japansk splatterfilm med primitive effekter. Vi får masser af blod, monstre og bizarre optrin, men manuskriptet er forfærdeligt. Især den sidste halve time er helt ulidelig. Ikke en film jeg lige skal gense de første par år. Kendt som TOKYO GORE POLICE i resten af verden.
THEY WAIT Ligegyldig og alt andet end uhyggelig spøgelseshistorie, der foregår i et kinesisk miljø i USA. Jamie King er virkelig dårlig i rollen som en mor, der prøver at redde sin lille søn, og historien hænger på ingen måde sammen. Virkelig en skuffelse.
VACANCY 2: THE FIRST CUT Direkte til dvd-prequel til den solide og pænt nervepirrende VACANCY. Her får vi historien om, hvordan det dystre motel med den bizarre video-underholdning blev til. Skurkene er ikke helt så skræmmende i denne omgang og ofrene er ikke specielt interessante. Det giver en lidt flad oplevelse - som en halvlunken sodavand uden brus. En film, du sagtens kan springe over.
LE VIOL DU VAMPIRE Den franske vampyr-instruktør Jean Rollin leverer her en forfærdelig omgang kunstnerisk nonsens og amatørteater, der er en lidelse at komme igennem. Man skal virkelig være glad for skæve film for at få noget ud af denne her. Jeg kedede mig bravt. Udgivet under titlen RAPE OF THE VAMPIRE her i landet.
WHISPER En flok forbrydere kidnapper et barn, men det skulle de ikke have gjort. Drengen har nemlig en grum hemmelighed. Fint lille indslag i "uhyggelige børn"-genren, selv om det hele fiser lidt ud til sidst. Josh Holloway fra LOST og Sarah Wayne Callies fra PRISON BREAK er med på rollelisten - det samme er den altid gode Michael Rooker. Den danske dvd fra Nordisk Film er dog ikke noget at råbe hurra for - billedkvaliteten kunne godt have været bedre.

Læs også...
50 hug med øksen
25 slag med kødhammeren
25 snit med slagterkniven
13 stød med strømpistolen

10 kommentarer:

 1. Jeg husker nu stadig DEAD SILENCE som møguhyggelig... En fed detalje er der hvor helten kommer ned til alle dukkerne, og der bliver panoreret henover dem - et sted iblandt dem kan man se den der dukke fra SAW filmene (hedder den egentlig noget???)

  Ellers har jeg set frem til CRAZY EIGHTS der har Dina Meyer (fra bl.a. SAW) på rollelisten, hun er sgu nice... Men nu vil jeg sætte forventningerne lidt ned...

  SvarSlet
 2. Pu-ha, Søren, det må have været hård nyser at sidde igennem den bunke ---- (indsæt ord efter behag!) POSSESSION er jo et mesterværk med et hysteriskt pitch, der kræver man er i humør til at blive udfordret ud i det ekstreme. Glad for at du kunne li' THE STRANGERS. Den har også sneget sig ind under huden på mig. Om det skyldes den David Lynch-agtige tonalitet eller Liv Tyler's sympatiske rollefortolkning skal jeg lade være usagt, men filmen er så absolut et gennemsyn værd.

  SvarSlet
 3. Selv om det ikke fremgår af filmene, så skulle SAW-dukken hedde Billy.

  SvarSlet
 4. Åhja, Billy... Kan da godt huske at have hørt det navn nu...

  SvarSlet
 5. Hej Søren, stort set enig i dine vurderinger. Men du skriver at The Strangers MINDER om ILS. Så vidt jeg ved, er det en direkte Amerikansk remake af den franske ILS. De har så lavet lidt om på historien. The Strangers er ganske god, men den originale ILS er bedre synes jeg - Jeg synes også at ekstramaterialet på ILS (THEM) hvor de går bagom filmen er interessant. :O)
  Mvh Thomas

  SvarSlet
 6. "One more thing" Jeg ved at jeg tidligere skrev om du ikke kunne linke til en anmeldelse af "Seneste Gyserfilm jeg har set" og du skrev at det ikke lige var muligt da du ofte senere skrev anmeldelser. Hvad sir du til lige at klappe en karakter på 1-5 Jasonmasker ell. lign, under coveret så kan man lige hurtigt vurdere om man selv skal skynde sig og se den?
  Mvh
  Thomas

  SvarSlet
 7. Hej Anonyme Thomas. Ifølge IMDb er manuskriptet til THE STRANGERS skrevet to år før ILS blev lavet, så på den måde er det ikke et remake.

  Jeg vil selvfølgelig gerne hele tiden gøre bloggen bedre og har nu lavet menu-punktet i højre side med links til de seneste og mest hotte af anmeldelserne. Men jeg skal også nå at lave andre ting i mit liv, så der er grænser. Stjerner (eller Jason-masker) har ikke været noget, jeg har gjort i, og det kommer nok heller ikke - men jeg tænker gerne på alternative måder at forbedre blog-oplevelsen på.

  SvarSlet
 8. Hey Søren

  Super med disse mini-anmeldelser...! Og ja, cool med links til dine anmeldelser i højre side - synes det fungerer rigtig godt.

  Jeg kunne nu meget godt lide den maniske TOKYO GORE POLICE og husker ikke MORTUARY, som værende så slem. Hæhæ. Men lækkert med anmeldelserne. Der er da nogle på listen, jeg bestemt ikke behøver se, for blot at få stillet min nysgerrighed. Takker:-)Selvom jeg dog har en del liggende i stakken af "film-som-ikke-er-set-endnu"...

  SvarSlet
 9. Hej Søren
  "Ifølge IMDb er manuskriptet til THE STRANGERS skrevet to år før ILS blev lavet, så på den måde er det ikke et remake."OK - I stand corrected ;O)
  Men mærkeligt alligevel synes jeg, da de to film er så identiske...

  Og uanset hvad du laver ved din Blog, er den stadig den bedste - det var ikke ment som en kritik!

  PS. jeg skriver mit navn fordi jeg ikke specielt har ønsker om at være anonym, der er bare ikke andre mulighedder der passer i rullemenuen :O)

  mvh
  Thomas

  SvarSlet
 10. Ja, det er lidt underligt, men begge film er fremragende på hver deres måde.

  Nu er kritik ikke en dårlig ting - ordet har underligt nok fået en negativ klang - men man kan give både positiv og negativ kritik. Og enhver form for kritik er meget velkommen.

  Du sagtens skrive dit navn, når du afleverer en kommentar. Du skal bare vælge det punkt, der hedder "Navn/webadresse" i menuen.

  SvarSlet