tirsdag den 13. juli 2010

Sookie har bøvl med vampyrer og varulve... men ikke mere end at hun husker at snave

Sookie Stackhouse, den telepatiske bartender fra Bon Temps i Louisiana, er lidt af en ballade-magnet. Hendes bror Jason er blevet bidt af en varpanter og da fuldmånen nærmer sig, forvandler han sig for første gang. Desværre er der en snigskytte i området, der har set sig sur på alle hamskifterne - og Jason ender hurtigt med at være den hovedmistænkte i sagen. Så bliver der sat ild til Sookies hus, alt imens hun er blevet involveret i sin varulve-ven Alcide Herveauxs kvaler med flokken i Shreveport, der skal have en ny leder. Og så er der lige den nye pirat-vampyr-bartender i Melotte's og den klamme vampyr, som Sookies veninde Tara er begyndt at komme sammen med. Ja, der er nok at se til...

Der sker meget i DEAD AS A DOORNAIL (eller STENDØD, som den hedder på dansk) - det femte bind i den vildt populære vampyr-serie af Charlaine Harris. Endnu en gang får vi masser af tør humor, dramatiske opgør og en sværm af overnaturlige væsener. Centrum for det hele er Sookie, der klarer det mest selv og resten med lidt hjælp fra sine mange venner, hvoraf de færreste efterhånden er almindelige mennesker.

Det er underholdning så kulørt som sekunderne efter en håndgranat i en malerbutik, men det er tydeligvis også en bog, der lægger op til senere bind. Selve mysteriet med snigskytten, der jager hamskiftere, fylder ikke så meget, for Harris har travlt med så meget andet. Derfor bliver bogen aldrig en nervepirrende pageturner, men det hjælper gevaldigt på det, at der virkelig er turbo på de sidste 50 sider.
Det er underholdning så kulørt som sekunderne efter en håndgranat i en malerbutik
Persongalleriet er meget stort efterhånden - måske for stort, men Harris sørger i det store hele for, at man lige bliver mindet om hvem, der er hvem. Og så introducerer hun den ene lækre mand efter den anden, som Sookie får en voldsom lyst til at snave med undervejs. Det er måske lidt meget, men det kan nok ikke være så meget anderledes, når man skriver bøger, der balancerer på kanten af at være triviallitteratur.

Det er i hvert fald sjov læsning, og det er virkelig flot af Lindhardt og Ringhof, at de på så kort tid har fået hele fem bøger i serien ud på det danske marked. Nu venter vi bare på en melding om, hvorvidt de følgende bind også vil blive oversat. Der er mange fans, der venter på et svar.

En lille pudsig detalje: Bogen stod i lang tid til at skulle have titlen DØD SOM EN SILD på dansk (efter det amerikanske DEAD AS A DOORNAIL), men det blev så ændret til STENDØD. Dette kunne nu ellers blive en meget god dansk titel til bind nr. 6, der hedder DEFINITELY DEAD.

Læs også...
Sexede vampyrer, der sparker røv
Blodsugere vs. religiøse tosser
Sookie blandt varulve og vampyr-konger
De vampyrblods-drikkende hekse slår til

STENDØD er venligst stillet til rådighed af Lindhardt og Ringhof.

6 kommentarer:

 1. I den politiske korrektheds navn er det sikkert ikke velset at ønske død over de stakkels sild. Haha.

  SvarSlet
 2. Den rigtige forklaring er vel nok, at "død som en sild" er en gammeldags vending.

  SvarSlet
 3. Er der nogle der ved hvornår bog nr. 6 udkommer på dansk?

  SvarSlet
 4. Som jeg skriver i anmeldelsen, så ved kun forlaget om de vil oversætte flere.

  SvarSlet
 5. Jeg kan fortælle fra direkte kilde at næste bog i serien udkommer 25. januar og nr. syv udkommer en måned senere.

  SvarSlet
 6. Herligt. Tak for oplysningen.

  SvarSlet