fredag den 3. september 2010

Fladpandet zombiesjasker fra Bruno Mattei

Det begynder helt efter Sådan laver du en zombiefilm-håndbogen. Et eksperiment på en kemikaliefabrik i Papua Ny Guinea går galt og en mystisk gas forvandler alle på stedet til frådende zombier. Fra højeste sted tager man dette meget alvorligt, så man sender straks en militær eliteenhed til øen. Den består af fire soldater! Ja, jeg sagde jo, at man tog truslen alvorligt...

Soldaterne render undervejs på den kvindelige journalist Lia Rousseau og hendes kameramand, der netop har oplevet, at det ægtepar, de rejste sammen med, er blevet ædt af zombier. En af disse var parrets søn, der havde fået en skramme og derfor var blevet inficeret. Nu begiver eliteenheden og de to pressefolk sig ud på en farefuld færd gennem den zombie-overrendte jungle for at nå frem til kemikaliefabrikken.
Bruno Matteis italiensk-spanske VIRUS fra 1980 er den syvende titel i Another World Entertainments serie af zombie-udgivelser. Og for mange fans vil den formentlig fylde et af hullerne i samlingen, men så heller ikke mere, for det er en af de absolut værste af slagsen. Sjusket, pinlig, amatøragtig og langtrukken. Og det er nok derfor, at mange har et blødt punkt for netop denne film - VIRUS er så tænderskærende elendig, at det faktisk er ganske underholdende at se den.
Nu er der vist ikke mange, der vil hævde, at Bruno Mattei var en fremragende filmmager (selv om Jack Jensen i dvd'ens booklet trods alt giver ham et par skulderklap for at have holdt ud som horror-instruktør - også efter at mange andre italienere i branchen havde givet op). Han lavede dog ikke VIRUS selv - medinstruktøren Claudio Fragasso har i nogle interview hævdet, at han stod for godt halvdelen af filmen. Det synes jeg så ikke lige er noget at prale af - det afslører bare, at de to herrer var lige talentløse.

VIRUS er optaget i Spanien, men gør et stort nummer ud at signalere, at vi befinder os under fjerne himmelstrøg. Det gør den primært med alskens gamle klip fra jungle-dokumentarer, hvor en del tydeligvis stammer fra Afrika. Så er der også lige hentet nogle klip fra diverse mondo-produktioner, mens soundtracket især består af Goblin-tracks fra ZOMBI (aka DAWN OF THE DEAD). Det er det rene genbrug, men det har sikkert været billigt.
Nu skal man ikke bare nedgøre VIRUS, for det er faktisk en film, man kan lære meget af. Jeg fandt f.eks. ud af følgende:
 • Hvis man er videnskabsmand og står i et kontrolrum og overvåger et eksperiment, så skal man trykke på alle knapperne... hele tiden.
 • Hvis eksperimentet går galt og man er nødt til at gå ned og undersøge en livsfarlig lækage, så er der forskel på folk. Det almindelige personale skal pinedød have beskyttelsesdragter på, mens en professor kan nøjes med en gasmaske.
 • Er man elitesoldat må man finde sig i, at uniformen består af en billig blå kedeldragt.
 • Hvis man oplever sine kolleger og familiemedlemmer blive ædt af zombier, så er det helt normalt at stå stille og kigge på det i stedet for at hjælpe eller flygte.
 • Hvis man endelig flygter fra zombier, så løber man hen imod dem - ikke væk.
 • Som professionel soldat er det ikke usædvanligt, at man ikke forstår basale informationer, der kan redde en selv eller andre. Selv om man godt ved, at zombier kun dør af et skud i hovedet, så vil man i det uendelige blive ved med at skyde dem i maven eller brystet.
VIRUS er kendt under et hav af alternative titler. Another World Entertainment har valgt HELL OF THE LIVING DEAD, men man kunne sagtens også have snuppet NIGHT OF THE ZOMBIES eller ZOMBIE CREEPING FLESH. Jeg synes, det er flot, at AWE udgiver en forrygende elendig film som denne og det endda i en komplet og ucensureret udgave. Filmen er dog en væsentlig brik i zombie-genrens historie og derfor er det selvfølgelig noget, man skal se - i det mindste bare for at have set den.

VIRUS, Italien-Spanien, 1980. Instruktion: Bruno Mattei, Claudio Fragasso. Medvirkende: Margit Evelyn Newton, Franco Garofalo, Selan Karay, José Gras, Gabriel Renom.

Dvd'en er venligst stillet til rådighed af Another World Entertainment

3 kommentarer:

 1. Hvad gør den til en væsentlig brik i genrens historie?

  SvarSlet
 2. Det er bl.a. en af de film, der i sin tid fik den tvivlsomme fornøjelse at blive stemplet som en video nasty i England.

  SvarSlet
 3. Tak for en virkelig sjov anmeldelse!

  Bruno Mattei har også co-instrueret "Caligula et Messaline" (1981), som jeg så halvdelen af i City Bio på Vesterbrogade i København. Det er den eneste biografforestilling, jeg nogensinde er udvandret fra, fordi filmen var for ringe!

  SvarSlet