onsdag den 26. januar 2011

Ny børnegyser er Joe Dante Light

Det er godt nok ikke meget, vi har hørt til Joe Dante de senere år. Instruktøren bag genre-klassikere som PIRANHA og THE HOWLING har især arbejdet på TV-projekter, bl.a. med to afsnit af MASTERS OF HORROR. Men det er ikke siden GREMLINS: THE NEW BATCH fra 1990, at han for alvor har lavet noget gyser-agtigt til det store lærred (selv om MATINEE fra 1993 da smagte lidt af horror). Joe Dante er nok for sprudlende og kulørt inde i hovedet til at producenterne i Hollywood tør satse på ham - og det er lidt længe siden, han har haft et rigtigt hit.

Meget tyder på, at hans comeback til skræk i biografen - THE HOLE - heller ikke får kasseapparaterne til at ringe. Filmen, der er fra 2009, har endnu ikke haft landsdækkende premiere i USA, og der er ikke mange andre lande, der har sat den op. Nu siver den så stille og roligt ud på dvd-markedet. Det er synd, for det er en OK lille gyser for børn.
Brødrene Dane og Lucas flytter fra New York med deres mor til den lille by Bensonville. Lucas er bare en glad knægt, mens Dane er en gnaven teenager. Han liver dog lidt op, da han ser naboens smukke datter, Julie. En dag finder drengene en lem i husets kælder. Den er låst med en halv snes hængelåse. Under lemmen er et tilsyneladende bundløst hul. Dane, Lucas og Julie smider diverse ting derned og prøver også med et videokamera i et reb. Men de kommer ikke nærmere en løsning på gåden. Men hullet har en skummel hemmelighed og snart er frygtelige kræfter på jagt efter vores tre venner.

Man fornemmer tydeligt, at dette er en Joe Dante-film: Drenge i hovedrollerne, en lille by, huse i et forstadskvarter, klare farver, genbrug af faste skuespillere, syrede kulisser og monstre. Det er selvfølgelig en gave til garvede fans, men det er pudsigt nok også filmens største problem. Når det så oven i købet er en børnefilm, kan THE HOLE nærmest betegnes som Joe Dante Light - som en lidt fedtfattig produktion, der ikke mætter i længden.
Men selv om THE HOLE måske virker som et udvidet afsnit af GOOSEBUMPS-TV-serien, så bydes der på masser af charme og gode gys. Hvis man ikke bryder sig om klovne, vil man helt bestemt få myrekryb af denne film. Der er også andre creepy øjeblikke undervejs. De dygtige, unge skuespillere trækker også op i den samlede bedømmelse - især Chris Massoglia (som vi har set i CIRQUE DU FREAK: THE VAMPIRE'S ASSISTANT) og Nathan Gamble (der var med i THE MIST). Samlet set er det en hæderlig lille film, som man uden problemer kan se sammen med sine børn eller give i fødselsdagsgave til yngre familiemedlemmer.

THE HOLE er filmet i 3-D, men præsenteres (heldigvis) i 2-D på den engelske dvd-udgave fra Entertainment One. Jeg har ingen ide om filmens budget, men det har næppe været det store. Det mærker man dog mest i finalen, hvor vi spises af med nogle primitive kulisser. I øvrigt diskes der op med en halv times komplet ligegyldigt ekstramateriale på dvd'en.

THE HOLE, USA, 2009. Instruktion: Joe Dante. Medvirkende: Chris Massoglia, Haley Bennett, Nathan Gamble, Teri Polo, Bruce Dern. Musik: Javier Navarrete.

2 kommentarer:

  1. Jeg har også selv lige set den, og på trods af mine godt 40 år følte jeg mig godt underholdt - god historie, gode skuespillere og personligt synes jeg det er lækkert med de klare farver. Selvom det er en børnegyser tænkte jeg flere gange under filmen på, hvor gamle børnene mon skulle være. For på trods af den helt igennem manglende udgydelse af blod tror jeg den vil være ekstremt uhyggelig for de mindste...

    SvarSlet
  2. Ja, glimrende ungdomsgyser. Haley Bennett er en god sild. Læg mærke til Dick Millers ukrediterede cameo som pizzabud.

    SvarSlet