lørdag den 21. maj 2011

THE WALKING DEAD er skræmmende, blodig og tankevækkende underholdning

Politimanden Rick Grimes har ligget i koma efter at være blevet skudt. Da han vågner, er hospitalets gange øde og udenfor ligger det ene lig efter det andet. Han vakler hjemad. Undervejs finder han en cykel ved siden af en død kvinde, der mangler benene. Rick opdager til sin rædsel, at liget bevæger sig.

Da han kommer hjem til sit eget hus, er der ingen spor af konen Lori og sønnen Carl. Ude på gaden bliver han slået ned med en skovl. Da han kommer til sig selv, er han i selskab med en mand, Morgan, som han ikke kender, og dennes søn Duane. De fortæller ham, at han er vågnet op i en verden, hvor de levende døde regerer.
Det blev modtaget med begejstring i horror-miljøet, da den amerikanske TV-kanal AMC sagde ja til at sende en TV-serie baseret på Robert Kirkmans fænomenale zombie-tegneserie THE WALKING DEAD. Nu hjalp det også på ens forventninger, at det var instruktøren Frank Darabont og producenten Gale Anne Hurd, der var blandt navnene bag kameraet - og at Robert Kirkman selv sagde god for projektet.

Tænk at man ville få en TV-serie om og med zombier! Det kunne kun blive godt. Nu er serien endelig landet på dvd og Blu-ray her i Danmark og jeg må sige, at forventningerne i det store hele bliver indfriet. Det er en grum, gribende og skræmmende serie, der er tæt på at være perfekt. Enkelte ting halter lidt, men det vender jeg tilbage til.
Det spændende ved tegneserien er, at det er en zombie-historie, der aldrig ender. Hovedpersonerne kommer ud for den ene livstruende situation efter den anden og det må de pinedød bare forholde sig til. Ofte er disse situationer skabt af onde, egoistiske eller ganske enkelt skræmte mennesker - og ikke af de levende døde.

På den måde bliver THE WALKING DEAD til en historie, hvor det ikke er zombierne, der er hovedpersonerne. Det er de levende og deres virvar af følelser og frustrationer, det handler om. Derfor er det oplagt at konvertere tegneserien til en TV-serie i stedet for en biograffilm - netop fordi mange moderne TV-serier giver sig tid til at komme helt ind under huden på personerne.
Det her er en rå og nådesløs serie, der vil få de fleste til at gispe efter vejret
Og man må sige, at vi kommer ind under huden på de overlevende i THE WALKING DEAD. Vi møder en gruppe desperate mennesker, der har haft en lille måneds tid til at vænne sig til en verden, hvor intet fungerer og hvor de kan dø hvert øjeblik, det skal være. De har kun sig selv og nogle få andre at stole på.

Men selv ens bedste venner kan vise sig at være noget helt andet i denne nådesløse verden. Og vores hovedperson Rick Grimes er drevet af et behov for at gøre det helt rigtige, men det indebærer ofte, at han må efterlade sine nærmeste. Ikke særlig rationelt, men formentlig meget realistisk...
Intet af dette ville fungere uden det dygtige hold af skuespillere, hvor mange af dem har rigtig meget erfaring fra TV-serier. Hovedrollen som den stædige Rick Grimes spilles med råstyrke og personlighed af engelske Andrew Lincoln, mens hans kone spilles af Sarah Wayne Callies. Hende kender vi fra PRISON BREAK.

Så er Frank Darabont-favoritten Jeffrey DeMunn selvfølgelig også med, og det er herligt at se både nye og gamle horror-navne (i form af Emma Bell og Michael Rooker). Ikke alle fungerer dog lige godt - jeg er f.eks. ikke særlig begejstret for Jon Bernthal, der spiller Ricks gamle kollega Shane.
TV-serien er ikke en direkte fotokopi af tegneserien. Den overordnede handling er baseret på de første seks hæfter, der er samlet i bind 1 af de populære trade paperback-genoptryk. Men Robert Kirkman har selv lagt vægt på, at TV-serien skulle have sit eget liv og derfor er der mange overraskelser undervejs med personer og handlingsforløb, der ikke er i tegneserien. Det er her, at TV-serien famler lidt - ikke mindst i de tre sidste afsnit. Hele sæson 1 består af bare seks afsnit, og det er tydeligt, at alle involverede lige skal have styr på tonen og de muligheder, der er i serien.

Men vi er stadig på et ekstremt højt niveau med scene efter scene af en umådelig styrke. Det her er en rå og nådesløs serie, der vil få de fleste til at gispe efter vejret. Og selv om THE WALKING DEAD er lavet til TV, er serien lige så splattet som en Lucio Fulci-film. Mange gange har Frank Darabont & Co. været forbløffede over hvor meget, de har fået lov til at vise. Til gengæld bliver der ikke sagt "fuck" en eneste gang - det vil de nemlig ikke have på AMC.
De ulækre zombier, blodet og indvoldene er skabt af Greg Nicotero og hans dygtige folk fra KNB. Her har man i høj grad brugt tegneseriens zombier som inspiration, hvor både Tony Moore og Charlie Adlard har en forkærlighed for at fremhæve de levende dødes tænder, så de ser virkelig gustne og kranie-agtige ud. Det går igen i seriens makeup. Selv om det er de gode gammeldags langsomme zombier, der bruges her, har ikke alle statister lært at bevæge sig helt rigtigt, men generelt er zombie-scenerne vildt imponerende. Det samme er Bear McCrearys flotte tema og stemningsfulde musik.

THE WALKING DEAD: Sæson 1 kan fås på dvd og Blu-ray. Heldigvis er der ikke sparet på ekstramaterialet på dvd-udgaven, så man får en hel disc med ca. 105 minutters kig bag kameraet. Alt dette er delt op i flere forskellige programmer og selv om det har den sædvanlige fragmentariske karakter, så får man virkelig meget at vide.
Det er sjovt at se, hvordan Robert Kirkman i virkeligheden ser ud og det er godt at mærke alle de involveredes entusiasme. Det er så lidt irriterende, at ingen af personerne i det første program, "Inside THE WALKING DEAD", bliver præsenteret undervejs, så man i nogle tilfælde må gætte sig til, hvem de er. Men navneskiltene dukker op i de andre programmer.

Nu kan vi bare vente på sæson 2, der formentlig bliver endnu bedre end sæson 1. Desværre får den først premiere i USA til oktober, så der er længe til vi kan komme til at nyde den i hjemmebiografen. Så må man bare se sæson 1 igen og igen og kaste sig over den monumentale tegneserie (bind 14 udkommer i næste måned) og se frem til den nye serie af THE WALKING DEAD-romaner. De levende døde er over os!

THE WALKING DEAD: Sæson 1, USA, 2010. Instruktion: Frank Darabont, Ernest R. Dickerson, Guy Ferland, Gwyneth Horder-Payton, Michelle Maxwell MacLaren, Johan Renck. Medvirkende: Andrew Lincoln, Jon Bernthal, Sarah Wayne Callies, Steven Yeun, Jeffrey DeMunn. Musik: Bear McCreary.

THE WALKING DEAD er venligst stillet til rådighed af SF Film.

6 kommentarer:

  1. Jeg kan meget godt lide, at serien i høj grad handler om, hvordan de overlevende klarer sig som (civiliserede) mennesker, men samtidig synes jeg, at den første sæson ikke rigtig trænger så meget i dybden med temaerne. Men OK, der er tale om blot seks episoder, så vi kan vel håbe på, at det blot er en ouverture, og satse på, at de får udviklet personerne mere i løbet af den næste sæson. Og at de i øvrigt finder noget bedre at fortælle om baggrunden for katastrofen end den ret tynde kop te, som første sæson efter min mening slutter af med. Men underholdende er den, og der gik da mindre end to døgn, fra jeg modtog DVD'en, til jeg havde set alle seks episoder :-)

    SvarSlet
  2. Cool anmeldelse Søren - ja, bestemt en fortælling og et univers, der er yderst velegnet til serie-formatet og en fornøjelse, at der ikke er gået på kompromis med zombie-splatten - det fornemmer jeg i hvert fald ikke.

    Jeg har dog ikke læst tegneserien, men måske jeg skulle kaste mig over den. Du har jo talt varmt for den her på bloggen - og der går jo et stykke tid, før man kan kaste sig over 2. sæson.

    Er sgu også ret vild med Michael Rookers rolle samt Norman Reedus i serien. Dem glæder jeg mig til at se mere til. Anyways, en fremragende serie, som bestemt lover godt for forhåbentlig flere kommende sæsoner.

    Har selv smidt min anmeldelse af serien online på min filmblog her til morgen - hvis det kunne have interesse (jep, endnu en i rækken der er vild med serien): http://blog.mtv.dk/movies/2011/05/21/forrygende-zombie-serie-leverer-varen/

    SvarSlet
  3. Har set første episode nu. Det lader til at være en særdeles lovende serie, der leverer varen. Fine makep effektet. Nogle af de visuelle effekter halter det dog med, men alt i alt en fin, vellavet og velproduceret serie, at dømme udfra første epsode

    SvarSlet
  4. Flot og gennemført anmeldelse! Jeg var selv rigtig godt tilfreds med de første 2,3 afsnit - derefter syntes jeg desværre at serien faldt i kvalitet.

    SvarSlet
  5. @ Allen S: jeg har også læst andre, der ikke var specielt begejstrede for de sidste par afsnit. Jeg var ret vild med den drejning serien tog og synes de to sidste afsnit var virkelig spændende og faktisk også ret rørende.

    Men nu ved jeg ikke lige hvad du mener med 'kvalitet', ift. produktionen eller historien?

    SvarSlet
  6. @ Bjarke Kristensen: Jeg er meget glad for serien og syntes det er fantastisk at et TV-selskab overhovedet vil give sig i kast med at skyde en horror-serie om zombier. Når man tænker på at det er til et forholdsvis smalt segment og indholdet af gore i serien, så må man løfte på hatten. Når det er sagt syntes jeg ikke at skuespillernes performance er særlig gode, og de bliver endnu dårligere som serien skrider frem. Der bliver i nogle scener overspillet så det driver. De 4 første afsnit var rigtig fede men de to sidste syntes jeg falder igennem. Der er dog ingen tvivl om at jeg også skal se anden sæson - hvis der kommer en sådan.

    SvarSlet