onsdag den 22. juni 2011

Brutal bjørn mæsker sig i turister

Den er helt gal i nationalparken. En grizzlybjørn er gået amok og tager livet af turisterne. Parkbetjenten Michael Kelly vurderer, at situationen er meget alvorlig og han vil derfor have området ryddet for campere. Men det vil parkens chef selvfølgelig ikke høre tale om - også selv om turisterne dør som fluer. Kelly allierer sig nu med helikopterpiloten Don og zoologen Arthur - den frygtløse trio drager ud for at uskadeliggøre det enorme, blodtørstige bæst.
Hvis du synes, at plottet lyder bekendt, så er der noget om snakken. William Girdlers GRIZZLY kom i kølvandet på JAWS og siden har "stort dyr hærger forholdsvis afgrænset geografisk område - myndighederne nægter at se virkeligheden i øjnene for ikke at skade økonomien - en lille gruppe af helte siger fuck det og går til kamp alligevel"-skabelonen været brugt i utallige gysere. GRIZZLY er ikke den bedste af disse film, men det er heller ikke den værste. Man fornemmer tydeligt det lave budget, men den er forholdsvis energisk og underholder på sin egen bizarre facon.
Christopher George er måske lige firkantet nok i rollen som parkbetjenten, der ser det som sin mission at dræbe bjørnen. Han kommer til at virke mere usympatisk end den chef, han forsøger at overbevise om, at nationalparken skal lukkes ned. Det hjælper dog på det, at der spilles fint og nuanceret af de andre medvirkende. Bjørnen er alt andet end skræmmende og det er på ingen måde en uhyggelig film. Til gengæld er drabsscenerne fornøjelige og blodige, selv om de er ultrakorte.

I øvrigt er musikken af Robert O. Ragland flot, varieret og meget 70'er-agtig. Blandt soundtrack-fans er der mange, der efterlyser en cd-udgivelse af dette score - og det kan jeg kun tilslutte mig. Jeg så GRIZZLY på dvd'en fra Another World Entertainment, hvor man får et hæderligt (omend lidt mørkt) billede. Samtidig diskes der op med en del ekstramateriale.
Bedst er JAWS WITH CLAWS: A LOOK BACK AT GRIZZLY-dokumentaren, hvor manuskriptforfatterne Harvey Flaxman og David Sheldon engageret fortæller om hvordan de i kølvandet på JAWS' succes på bare otte dage fik hamret et manus sammen om en dræberbjørn. Kort tid efter var de i gang med at skyde filmen i Georgia, hvor de i november måned var nødt til at skjule, at det faktisk var blevet vinter. Det er også sjovt at se, hvordan de fik bjørnen til optræde truende nok.
Dokumentaren er krydret med bag kameraet-klip fra optagelserne dengang - de stammer fra det lille program MOVIE MAKING IN THE WILDERNESS, der også er med på dvd'en. Det er i øvrigt også rørende at se Harvey Flaxman og David Sheldon fortælle, hvor chokerede de stadig er over instruktøren William Girdlers død i 1978 (han omkom i en helikopterulykke i Filippinerne).

GRIZZLY blev selvfølgelig for beskyldt for at være en direkte kopi af JAWS, men det var publikum ligeglad med - filmen blev den bedst indtjenende independent-produktion det år, den havde premiere. Bagefter måtte Flaxman, Sheldon og Girdler lige en tur igennem det beskidte Hollywood-maskineri, fordi distributøren Edward L. Montoro ikke ville betale dem. Heldigvis vandt trioen dog over ham i en retssag.
Man får også nogle plakater, billeder og biografier samt et kommentarlydspor. Til gengæld kan jeg ikke finde indslaget REFLECTIONS ON GRIZZLY, der annonceres på dvd-bagsiden. Til gengæld står MOVIE MAKING IN THE WILDERNESS ikke listet her, så der er måske sket en forveksling.

GRIZZLY, USA, 1976. Instruktion: William Girdler. Medvirkende: Christopher George, Andrew Prine, Richard Jaeckel, Joan McCall, Joe Dorsey. Musik: Robert O. Ragland.

1 kommentar:

  1. Jeg så denne dyregyser i går nat, og i selskabet med morgendagens kommen, så synes jeg at den var ganske fortræffelig... enig, det er ikke nogen "Jaws", men "Jaws with Claws" er ramt lige på sømmet. Jeg kan dog ikke finde motivationen for at den unge kvindelig parkbetjent pludselig vil i vandet, og hun virker i det hele taget rimelig frisk og promiskuiøs. Hatten af for det. - Ihvertfald var jeg meget underholdt af dette ripoff...

    SvarSlet