onsdag den 14. september 2011

Når lejeren ikke vil lege med

Skadestuelægen Juliet har forladt sin mand, der har været hende utro. Hun har derfor brug for et sted at bo. Ved et tilfælde finder hun en stor, billig lejlighed i New York med en fantastisk udsigt. Bygningen ejes af den charmerende Max, hvis særprægede bedstefar også bor i en af lejlighederne. Juliet bliver tiltrukket af Max, men vil ikke umiddelbart kaste sig ud i et nyt forhold, selv om hun er fristet. Det skal vise sig at være en skæbnesvanger beslutning.

I de gode gamle dage lavede Hammer andet end gysere med Dracula, mumien og dr. Frankenstein. Det blev også til en stribe thrillere med et herligt twist af horror. Blandt titlerne kan nævnes TASTE OF FEAR, PARANOIAC, THE NANNY og FEAR IN THE NIGHT. Det er derfor ikke så underligt, at det genopstandne Hammer-selskab fortsætter traditionen og kaster sig over horror-thrillere. Den første af disse er THE RESIDENT.
Det er spillefilms-debutanten Antti Jokinen, der har instrueret THE RESIDENT. Som navnet antyder, er han finne, og sjovt nok finder man en noget mere kendt finne blandt producenterne, nemlig Renny Harlin. Man må sige, at Jokinen i det store hele slipper godt fra opgaven. Især er første halvdel af filmen ekstremt dynamisk. Brugen af locations og den fine klipning virker meget gennemtænkt og organisk, og man sidder virkelig og nyder filmen. Men desværre svigter manuskriptet til sidst. Her går der lidt for meget samlebånds-thriller i den og selv om finalen er OK, så virker det lidt som to film i en. Men THE RESIDENT er lige præcis over middel for genren...
Hilary Swank er rigtig god i rollen som den arbejdsomme unge læge, men det er Jeffrey Dean Morgan, der stjæler billedet. Han formår med enkle midler at være både venlig og imødekommende - og så kan han på et splitsekund skifte til at være skingrende vanvittig. Christopher Lee har en lille rolle, hvor der ikke forventes så meget af ham, men det er pragtfuldt at have ham tilbage i en Hammer-filmen. John Ottmans musik er funktionel og en smule anonym.

Jeg så THE RESIDENT på den engelske dvd fra Icon Home Entertainment. Her får man ikke andet ekstramateriale end et kommentarlydspor og en trailer.

THE RESIDENT, England-USA, 2011. Instruktion: Antti Jokinen. Medvirkende: Hilary Swank, Jeffrey Dean Morgan, Lee Pace, Christopher Lee, Aunjanue Ellis. Musik: John Ottman.

2 kommentarer:

  1. God anmeldelse. Synes faktisk også den er ret god og spændende. Den minder lidt om The 4th Floor hvis du har set den? Den er også ret god og mere uhyggelig

    SvarSlet
  2. Nej, jeg har ikke set THE 4TH FLOOR, men den vil jeg bestemt tjekke ud en dag. Takker for tippet.

    SvarSlet