onsdag den 9. november 2016

THE GIRL WITH ALL THE GIFTS: Zombie-apokalypsen set fra en skæv vinkel

Med den enorme mængde af zombie-fortællinger i tegneseriernes, filmenes, bøgernes, spillenes og TV-seriernes verden, så er det ikke så underligt, hvis mange fans automatisk rækker ud efter brækposen ved nyheden om, at nu er der endnu en på vej. Andre fans kan bare ikke få nok af de levende døde, og kaster sig entusiastisk over endnu et epos om en gruppe overlevende, der kæmper mod horder af omvandrende lig - også selv om historien blot er en kopi af en efterligning af en kopi af noget, som George A. Romero engang droppede at have med i en af sine film.

Uanset hvordan man har det zombier - og de væsener, der ligner - så er ethvert forsøg på at forny genren værd at bruge tid på. Det gælder også Colm McCarthys filmatisering af M.R. Careys roman THE GIRL WITH ALL THE GIFTS, der har en ny og ret skæv vinkel på det hele. Og det er en ganske vellykket en af slagsen, selv om filmen på ingen måde er perfekt.

Kort om plottet: Alt er brudt sammen efter at en svampebaseret sygdom har forvandlet det meste af verdens befolkning til frådende galninge. Sygdommen smitter på et splitsekund, så det er meget naturligt, at de få overlevende har forskanset sig. Nogle af dem befinder sig på en militærbase, hvor man holder en gruppe helt specielle børn fanget. Børnene er smittede, men de har bevaret deres menneskelighed. Derfor kan de måske være kilden til en kur mod den frygtelige sygdom.

Et af børnene er den hyper-intelligente Melanie, der nøje følger med i den undervisning, som gruppen af overlevende får af lærerinden Helen Justineau. Melanie har også en høj stjerne hos dr. Caroline Caldwell, der forsker i sygdommen. Men netop den dag, hvor Melanie får indblik i, hvad der virkelig sker i laboratoriet, bliver basen løbet over ende af de smittede. Sammen med en par soldater flygter Melanie,  Helen Justineau og Caroline Caldwell ud i en verden, hvor alt er brudt sammen.

De smittede i THE GIRL WITH ALL THE GIFTS har mere til fælles med dem, vi møder i 28 DAYS LATER end de levende lig, der vandrer rundt i den originale DAWN OF THE DEAD. At de så er smittet af en svampebaseret sygdom bruges dog på en ganske kreativ måde, der har stor betydning for historien. Fint at se, at der bliver leget med genren, selv om vi undervejs får nogle af de klicheer, der har præget og plaget de her fortællinger gennem mange år.

Titlen afslører selvfølgelig, at det er pigen Melanie, der er omdrejningspunktet. Hun er en kompleks karakter, og der er intet sort/hvidt ved den måde, hun agerer på. Alle disse nuancer får Sennia Nanua med og mere til - hun spiller ganske enkelt fænomenalt. Hun bakkes godt op af Gemma Arterton, Glenn Close og Paddy Considine, men skuespillet er fint hele vejen rundt.

Filmens look er også flot, mens Cristobal Tapia de Veers musik sine steder er noget irriterende. Andre steder bidrager den vildt meget til stemningen. Instruktøren Colm McCarthy har en masse erfaring fra diverse TV-serier, og man føler, at det er en dygtig mand, der har styret slagets gang. Desværre bliver handlingen stadig mere kluntet hen mod slutningen, og til sidst holder historien op med at give mening. Derfor er THE GIRLS WITH ALL THE GIFTS ikke et mesterværk, men det er en stærk og fascinerende film, der tør gå nye veje.

THE GIRLS WITH ALL THE GIFTS, England-USA, 2016. Instruktion: Colm McCarthy. Medvirkende: Sennia Nanua, Gemma Arterton, Glenn Close, Paddy Considine, Fisayo Akinade. Musik: Cristobal Tapia de Veer.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar