fredag den 20. juli 2018

Hammers THE DEVIL RIDES OUT fylder 50 år

Det engelske filmselskab Hammer havde det godt med at lave gysere i serier, og derfor husker mange deres Frankenstein-, Dracula- og mumie-produktioner, der i en årrække var markante indslag i biografernes udbud. Men en god håndfuld af deres film var enkeltstående produktioner uden forbindelse til noget, de tidligere havde lavet, og blandt dem finder man noget af det bedste, Hammer-studierne formåede at levere. En sådan film er THE DEVIL RIDES OUT, der i dag runder de 50 år - 20. juli 1968 havde den premiere i de engelske biografer.

Filmen er baseret på en roman fra 1934 af horror- og thriller-forfatteren Dennis Wheatley, der i sin tid blev betragtet som lidt af en ekspert ud i det okkulte, og som i 60'erne solgte en million eksemplarer af sine bøger om året. THE DEVIL RIDES OUT er en fortælling om kampen mellem Duc de Richeleau, der besidder en stor viden om overnaturlige emner, og kultlederen Mocata, der bekender sig til mørkets kræfter. Omdrejningspunktet for handlingen er to unge mennesker, der er kommet i kløerne på kulten og som skal reddes fra deres onde planer.

Det var stærke folk, der stod bag THE DEVIL RIDES OUT. Genre-giganten Richard Matheson skrev manuskriptet, Hammer-veteranen Terence Fisher instruerede og Christopher Lee og Charles Gray gjorde det fantastisk som de to okkulte kombattanter. Det interessante ved filmen er, at Christopher Lee optræder i en af sine sjældne helte-roller. Enkelte steder er den præget af kluntede special effects, men sådan er det.

Desværre har jeg kun set THE DEVIL RIDES OUT en enkelt gang, men hold da op, hvor var det en god oplevelse. Så den skal helt klart have et gensyn i den nærmeste fremtid. Et 50 års jubilæum er i hvert fald en glimrende anledning. Man kan bestille den hjem fra England i en Blu-ray/dvd-combo-udgave, der er krydret med diverse ekstramateriale.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar