mandag den 19. november 2018

Det Danske Edgar Allan Poe Selskab har udgivet MALSTRØMMEN - POE OG DANMARK

Den amerikanske forfatter Edgar Allan Poe kom vidt omkring i sine skriverier, men intet tyder dog på, at han selv var en globetrotter, der rejste til fjerne egne for at hente inspiration til sine historier. Som dreng var han i en femårig periode i Skotland og England, men ellers levede han det meste af sit korte liv på den amerikanske østkyst. Danmark nåede han aldrig at besøge, og derfor kan det virke paradoksalt, at Det Danske Edgar Allan Poe Selskab har valgt at udgive en bog med titlen MALSTRØMMEN - POE OG DANMARK.

Men det giver nu alligevel meget god mening, når man ser indholdet, for Poes tekster kunne forholdsvis ubesværet bevæge sig over Atlanten, og allerede i 1854 blev han første gang oversat til dansk. I 1868 kom samlingen PHANTASTISKE FORTÆLLINGER, der skulle blive ganske kendt, og det er ikke så underligt, at danske forfattere lod sig inspirere af Poes dystre univers. Blandt dem var J.P. Jacobsen.

Alt dette og meget mere kan man læse om i MALSTRØMMEN - POE OG DANMARK, der er udkommet i forbindelse med Poe-selskabets ti års jubilæum. Selskabets formand og næstformand, Torben Carlsen og Nicolas Barbano, har redigeret, Kristian Nordestgaard har layoutet og John Kenn Mortensen har stået for den stemningsfulde forside-illustration.

Selvfølgelig vil det ikke være alle tekster, der vil falde i alles smag, men det er blandt andet spændende at læse om de talrige Poe-oversættelser gennem tiden, om Poe på de danske teater-scener og om danske Poe-filmatiseringer. Man får selvfølgelig også Poe-selskabets historie, og der er et hav af vidunderlige illustrationer undervejs i den fine 124 siders bog. Så er man bare det mindste til Edgar Allan Poe, er bogen selvfølgelig et must. MALSTRØMMEN - POE OG DANMARK kan erhverves for 150,- kroner, hvis man henter den selv - ellers er det 200,- kroner, hvis PostNord skal bringe den ud. Mere info hos selskabets formand Torben Carlsen på e-mail torben.carlsen@gmail.com

Ingen kommentarer:

Send en kommentar