lørdag den 26. januar 2019

En samlers dilemma: Er det musikken eller er det cd-udgaven, der er vigtigst?

Se engang på dette billede: Her har vi to klassiske genre-soundtracks, nemlig ALIEN af Jerry Goldsmith og JAWS af John Williams - og der er to forskellige udgaver af hver. Til venstre ses de oprindelige cd-udgaver, der er lig med indholdet på de originale lp'er. Til højre ses nogle udvidede udgaver, der udkommet siden hen med mere musik og diverse bonus-tracks.

Det interessante er så, at de udvidede udgaver også indeholder den oprindelige album-præsentation, altså musikken fra de cd'er, der ses til venstre. Egentlig kunne man bare sende de gamle udgaver videre i systemet og så nøjes med de udvidede udgaver, der altså også byder på samme indhold plus en hel masse mere.

Men selvfølgelig er det charmerende og spændende også at eje de ældre udgaver. Nogle af dem er blevet sjældne over tid, og de kan indeholde liner notes, som ikke genoptrykkes i senere cd-udgivelser. Vi er ude i nørd-problemer, og man kan diskutere om det rent faktisk er et problem. Så længe, der er plads på hylderne, betyder det ikke det store. Omvendt kunne disse "dubletter" indbringe en lille skilling, der kunne bruges til andre spændende ting - og andre fans kunne måske have glæde af disse soundtracks.

Nu er det min oplevelse, at cd-soundtracks i nogen grad har mistet deres anseelse i samler-kredse - det hele handler om vinyl, og netop på den front kommer der i disse år vildt mange ting, der er kræs for samlere. Men selvfølgelig findes der også samlere, der ville elske bare at eje musikken fra ALIEN eller JAWS, uanset formatet. Nå, vi får se ... jeg nørder videre.

6 kommentarer:

 1. Jeg forsøger næsten altid at finde et nyt hjem til gamle udgaver, når jeg anskaffer en ny. Det gælder også film, selvom jeg efterhånden har opgivet at finde aftagere til vhs-bånd. At man så af og til bagefter læser, at den førsteudgave, man forærede bort, er blevet en mindre formue værd, må man prøve at leve med. Og man skal så vidt muligt ikke give sine gamle ting videre til hvem som helst. Tanken om at forære en elsket men upgradet cd eller dvd til nogen, der mod forventning bare lægger den på hylden og lader den samle støv, gør mig trist. Et par gange har jeg taget ting med til samlermarkeder i udlandet og foræret dem til relevante dealers bare i det håb, at de ender et sted, hvor de vil blive værdsat.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er helt enig - og det er under alle omstændigheder en fornøjelse at give ting og sager videre dig :-)

   Slet
 2. Den Jaws du har i ny udgave er det en dobbelt disc?

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er det nemlig. Det er den dobbelt-disc, som Intrada udgav for nogle år siden. Den skulle stadig være til at få.

   Slet
  2. Hvor kan man købe den og hvad koster den med fragt

   Slet
  3. Man kan købe den direkte fra udgiveren Intrada for 30 dollar. Så koster det vist 13 dollar eller deromkring at få den sendt til Danmark - altså op mod 300 kroner. Hertil kommer selvfølgelig risikoen for, at cd'en bliver snuppet i tolden. Det er desværre ikke billigt.

   En anden mulighed er fra denne tyske shop, hvor man samlet kommer til at betale ca. 335 kroner, men så er der heller ikke problemer med told.

   Slet