tirsdag den 11. august 2020

Det amerikanske horror-magasin FANGORIA er her stadig, men det er desværre ikke en god ting, sådan som tingene er nu

Nr. 1 af FANGORIA - og det helt nye nummer.
For ikke så længe siden døde Robert "Uncle Bob" Martin, der i en årrække var redaktør for det amerikanske horror-magasin FANGORIA - et blad de fleste skrækfans formentlig på et eller andet tidspunkt har stiftet bekendtskab med. FANGORIA skulle egentlig have heddet FANTASTICA, men det satte en konkurrent en stopper for via en retssag, men i 1979 så bladet så dagens lys under det navn, der siden skulle blive legendarisk i rædslernes verden.

Fokus var på fantasy, og det første nummer havde ingen ringere end Godzilla på forsiden. Den redaktionelle linje var dog noget vaklende, og læserne tog ikke specielt godt imod det nye blad, men fra omkring nr. 7 blev linjen stadig mere horror-orienteret og stille og roligt blev FANGORIA til et fuldblods skræk-magasin. Robert "Uncle Bob" Martin var med til at forme den linje, men han stoppede som redaktør i 1986.

I mange år var det den sympatiske Tony Timpone, der styrede FANGORIA-skibet, men fra 2010 begyndte det at blive skidt for bladet med redaktør-skift og markante ændringer i den redaktionelle linje, og i oktober 2015 var det reelt slut med nummer 344. Siden kom fire digitale numre som de sidste krampetrækninger.

I oktober 2018 vendte bladet tilbage i trykt form under selskabet Cinestates vinger, og de har indtil videre formået at få otte numre på gaden. Bladet er desværre kun en skygge af sig selv, og selv om der er masser af nostalgi forbundet med at have et FANGORIA i hænderne, så kræver det også, at bladet er værd at læse. Desværre ligner det i mine øjne en bleg kopi af det canadiske RUE MORGUE. Men jeg køber det nu trofast alligevel, mest for at støtte projektet.

Men projektet har store problemer. I løbet af sommeren vendte mange horror-kendisser ryggen til FANGORIA-ejeren Cinestate i kølvandet på historier om en producent, der i 2017 blev anholdt for voldtægt af en 16-årig. Siden væltede skeletterne ud af skabet, og det var tydeligt, at Cinestate var præget af et meget giftigt miljø, som ingen havde formået at styre eller rydde op i. Og siden kom det frem, at FANGORIA reelt var til salg, fordi det var uholdbart at fortsætte brandet med Cinestate som ejer.

Om det lykkes at finde en ny ejer, er ikke til at sige, men man kan kun håbe, at hvis det sker, så bør det være med en version af FANGORIA, som skrækfans kan finde sig hjemme i - ikke den blege kopi, der har været tilbuddet de seneste par år. Men nu får vi se ...

Opdatering: FANGORIA har nu fundet nye ejere, og jeg har netop fået en mail om, at man kan forny sit abonnement.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar