søndag den 25. oktober 2009

25 snit med slagterkniven

Endnu en gang samler jeg op på mine "skrækkelige" filmoplevelser gennem de seneste måneder med en stribe korte anmeldelser til advarsel og inspiration. Here we go:

ALLIGATOR Ekstremt underholdende alligator går amok-film fra 1980, instrueret af Lewis Teague, der også lavede CUJO. Selve alligatoren er ikke lige overbevisende i alle scener, men det gør bare filmen endnu mere charmerende. Robert Forster er sjov i hovedrollen og tjek lige Henry Silva som verdens mest cool alligator-jæger.
ALLIGATOR II: THE MUTATION Det måtte jo næsten gå galt i denne 2'er, der er et tyndt opkog af den første film. Selv om det bare er endnu en desperat jagt på et vildt dyr i storbyen, er der ingen af scenerne, der fungerer. Joseph Bologna er ganske uinteressant som politimanden, der går forrest i jagten. Ellers er det jo altid herligt at se Dee Wallace, men så er der heller ikke mere at komme efter.
THE BAT PEOPLE En forsker bliver bidt af en flagermus i en hule. Det får ham til at opføre sig særdeles underligt og siden direkte morderisk. Hans kone elsker ham stadig, selv om han nu er mistænkt for mord. Den lokale sherif er dog en liderlig buk, der hellere vil prøve at forføre flagermuse-mandens kone end at gøre en reel indsats for at opklare sagen. Lyder det slemt? Ja, det er slemt! En virkelig dårlig film.
THE BEAST WITHIN En ung mand begynder pludselig at få voldsomme og dyriske følelser. Det har jo nok noget at gøre med, at hans mor i sin tid blev voldtaget af et mærkværdigt væsen. Filmen er instrueret af Philippe Mora, der også lavede to af THE HOWLING-filmene. THE BEAST WITHIN er ikke meget bedre.BEYOND RE-ANIMATOR Det tredje kapitel i RE-ANIMATOR-sagaen er endnu engang instrueret af Brian Yuzna, der også lavede den sjuskede 2'er. Herbert West har stadig travlt med sine ekstreme eksperimenter, selv om han sidder i fængsel. Det kommer der en masse splattet ballade ud af, men det er en lidt flad oplevelse. Det er dog ikke hver dag, man ser en film, hvor en rotte slæber rundt på en penis.
CARNIVAL OF SOULS Dybt fascinerende, men også meget mærkelig, gyser fra 1962 om en ung kvinde, der – efter at have overlevet et biluheld – begynder at se spøgelser. Filmen blev lavet på et meget lille budget, men er siden blev lidt af kult-hit, ikke mindst i kraft af de syrede billeder. Kan minde lidt om en David Lynch-film.
COUNT YORGA, VAMPIRE Robert Quarry er helt fantastisk i rollen som den karismatiske og dyriske grev Yorga. Filmen er en pudsig lille sag, der har opnået kultstatus gennem årene. Værd at se, hvis man har lyst til en anderledes filmoplevelse. Efterfølgeren, THE RETURN OF COUNT YORGA, er også værd at bruge tid på.
EYE OF THE BEAST Billig TV-gyser om en lille by ved en sø, der plages af en gigantisk blæksprutte. Monsteret er selvfølgelig i stand til at angribe uden at andre end offeret ser det, og derfor får vi de sædvanlige scener med en ekspert, der prøver at overbevise skeptikerne om, at alle er i fare. Selve blæksprutten ser man ikke meget til før til sidst. Skuespillet er lidt over standard.
FRÁGILES Spansk gyser af Jaume Balagueró, en af instruktørerne bag [REC]-filmene. Skuespillerne er dog engelsktalende med Calista Flockhart i hovedrollen som en natsygeplejerske, der kommer på sporet af en dyster hemmelighed på et børnehospital, der er ved at blive nedlagt. Nervepirrende, grum og velspillet lille film, der bestemt er værd at bruge halvanden time på.GLIMT Dansk skrækfilm, der efter sigende ikke har kostet mere end 25.000 kroner at lave. Låner en del fra japanske gysere, men det fungerer ikke ret godt. Filmen er alt for lang, plottet hænger ikke sammen og skuespillerne er for uerfarne. Dansk horror har stadig meget at lære.
GRIZZLY RAGE Fire unge mennesker kommer til at køre en grizzly-bjørneunge ihjel. Det bliver bjørnemor selvfølgelig sur over. Det bliver ikke bedre af, at bjørnemor også har indtaget en hel masse kemisk affald. Jeg kan love dig, at du heller ikke får det godt af at se denne sløje dyregyser, der er en af de mange film i Maneater-serien.
HAUNTED FOREST Jammerlig film, der prøver at blande indianer-myter sammen med chok-effekter fra moderne, japanske gysere. Rent teknisk er den hæderligt lavet og skjuler det lave budget på omkring 100.000 dollar, men skuespillet og effekterne er det rene amatørteater. Spild af tid.
HELLBOY II: THE GOLDEN ARMY Meget skuffende 2'er til en fænomenal 1'er. Der er ganske få egentlige horror-scener i filmen - resten af tiden er der tale om en træt og triviel fantasy-historie, hvor selv vores røde okkulte superhelt, i skikkelse af Ron Perlman, ser ud som om, han keder sig. Se hellere den første film én gang til.I AM LEGEND Will Smith gør det meget godt i dette tredje forsøg på at filmatisere Richard Mathesons klassiske roman og det er da fascinerende at se de flotte billeder af det mennesketomme New York. Til gengæld er manuskriptet noget sjusk og de computer-skabte vampyr-zombier ligner noget fra et billigt spil. Samlet set en skuffende oplevelse.
INTO THE MIRROR Dette er GEOUL SOKEURO, den sydkoreanske film, der siden kom i en amerikansk version, nemlig den småkedelige MIRRORS. Der er lidt mere gang i den originale udgave med spændende kameravinkler og en creepy stemning. Den er dog alt for lang og manuskriptet er en anelse for kringlet.
JOSHUA Dybt original film om drengen Joshua, der ikke vil finde sig i at have fået en lillesøster. Han beslutter sig for at gøre noget ved sagen. JOSHUA er ikke en film, der byder på de store chok, men det er en snigende og meget ubehagelig historie, der ikke umiddelbart ligner noget, jeg har set før. En lille perle.
THE LIVING DEAD AT THE MANCHESTER MORGUE Fænomenal spansk-italiensk zombie-gyser fra 1974 af Jorge Grau. Plottet er mere eller mindre planket fra NIGHT OF THE LIVING DEAD, men det betyder ikke noget. Der er masser af solid stemning og grum uhygge i denne film, der i øvrigt er kendt under et grotesk antal alternative titler. Originaltitlen er NON SI DEVE PROFANARE IL SONNO DEI MORTI.THE MEPHISTO WALTZ Fremragende 70'er-gyser med Alan Alda som en musikjournalist, der kommer i kløerne på en dominerende pianist, der har en dæmonisk plan. Et stort plus i filmen er Jerry Goldsmiths fantastiske score, men der er tale om en mesterlig film på alle niveauer, selv om plottet måske kan minde lidt om ROSEMARY'S BABY.
PRIMEVAL Et TV-hold tager til Burundi for at opspore en legendarisk krokodille, der skulle have dræbt hundredvis af mennesker. Opgaven bliver ikke lettere af, at området, hvor krokodillen skulle befinde sig, styres af en nådesløs krigsherre. PRIMEVAL er en dyregyser lige efter bogen: Jævnt underholdende, men glemt i samme sekund rulleteksterne kører over skærmen. Den computerskabte krokodille er dog ret flot.
SKINWALKERS To klaner af varulve ligger i krig med hinanden. Årsagen til balladen er en profeti, der skulle føre til en dramatisk ændring i varulvenes verden. Jamen dog... Det lyder sådan lidt UNDERWORLD-agtigt, men filmen har så travlt med at fortælle sin historie, at det bare bliver til en omgang forvirret vrøvl. Rhona Mitra er med. Hende kender vi også fra UNDERWORLD: RISE OF THE LYCANS, så hun kan spille roller som disse i søvne.TIMBER FALLS Det er ikke originalitet, der plager denne amerikanske gyser om et ung par, der falder i kløerne på nogle tosser ude i bjergene. Men instruktøren Tony Giglio serverer den simple historie så effektivt, at man bliver revet med. Plottet byder på et par fine overraskelser og så er filmen tilpas blodig. Det sidste afsluttende twist er dog overflødigt, men det er også en af de få skønhedsfejl.
TOMIE: FINAL CHAPTER Hæderligt kapital i den uendelige TOMIE-serie, denne gang om den mobbede og ensomme pige Tomie, der møder en spændende og dynamisk pige, som også hedder Tomie. Det ender præcis lige så galt, som vi har set i de andre film. Den sidste halve time er temmelig bizar, men også lidt kedelig. Originaltitlen er TOMIE: SAISHUU-SHÔ - KINDAN NO KAJITSU.
TOMIE: RE-BIRTH Det er selveste Takashi (JU-ON, THE GRUDGE) Shimizu, der har instrueret dette kapitel i TOMIE-serien. Han formår at levere et par gode chok, men tempoet er lidt sløvt. Persongalleriet er dog vellykket, og Miki Sakai er rigtig god i rollen som Tomie. Man skal dog være rigtig glad for japansk horror for at få noget ud af denne film.
TOMIE: REPLAY En klar forbedring i forhold til den første film i TOMIE-serien, men vi er stadig ikke helt oppe at ringe. Det meste af filmen foregår på et mystisk hospital, hvor den uhyggelige Tomie Kawakami på forunderlig vis er kommet til live. Instruktøren Tomijiro Mitsuishi skaber flere uhyggelige scener undervejs, men stilen er flagrende og vi er ikke på niveau med f.eks. RINGU eller JU-ON.
THE ZOMBIE DIARIES Engelsk zombiefilm, der er endnu en af disse produktioner, hvor hovedpersonerne filmer sig selv hele tiden - også selv om de selv og andre er i livsfare. I denne film virker det særdeles kunstigt. Filmen fortæller flere små historier, men formår ikke for alvor at få dem flettet sammen.

Læs også...
50 hug med øksen
25 slag med kødhammeren

3 kommentarer:

  1. Jeg har ikke set så mange af filmene her på listen, men dog nogen af dem - og må erklære mig enig i de fleste af de betragtninger jeg således er i stand til... Men mht. den sidste, "Zombie Diaries", så syntes jeg faktisk den var ret god - og selvom scenen hvor nogen personer ripper et supermarked ikke rigtig (i mine øjne) har noget med resten at gøre, så syntes jeg slutscenen kædes ret godt og effektivt uhyggeligt sammen med den første... Kan selvfølgelig ikke her afsløre hvordan, af hensyn til de øvrige læsere...

    SvarSlet
  2. Uha, rare Alan Alda ligner nærmest en dræberslange på det billede.

    SvarSlet
  3. Ja, han er alt andet end sød i den film, men det er der en god forklaring på.

    SvarSlet