søndag den 14. december 2014

Gode gamle George A. Romero fortæller alt om, hvordan han skabte en zombie-klassiker

HORROR-DOX: BIRTH OF THE LIVING DEAD

Gad vide hvor mange gange George A. Romero har fortalt historien om, hvordan NIGHT OF THE LIVING DEAD fra 1968 blev skabt? Det er nok ikke småting, men han er heldigvis altid interessant at høre på, og derfor er det godt, at Rob Kuhns har fået ham til at fortælle det hele endnu engang, nemlig til dokumentaren BIRTH OF THE LIVING DEAD, der meget specifikt handler om den første af de seks zombiefilm, som Romero selv har skabt, og hvor vi kan opleve den kødædende variant af de levende døde folde sig ud. Meget ville have set anderledes ud i genren i dag, hvis det ikke havde været for Romeros lille independent-produktion fra Pittsburgh.

Dokumentaren tager fat nogle år før, hvor Romero laver reklamefilm, mens han sammen med sine kolleger leger med tanken om at skabe en "rigtig" film. I første omgang udmøntede det sig i manuskriptet til en Bergman-inspireret sag, der skulle have titlen WHINE OF THE FAWN, men heldigvis kom Romero på andre tanker, og inspireret af Richard Mathesons roman I AM LEGEND opstod ideen til NIGHT OF THE LIVING DEAD. Man fik skrabet 6000 dollar sammen, og så gik man ellers i gang - drevet frem af stor virkelyst og masser af opbakning fra bekendtskabskredsen, herunder fra mange de kunder, der havde fået lavet reklamer i Romeros produktionsselskab.

Romero var selvfølgelig påvirket af stemningen i slutningen i 60'erne, hvor Vietnam-krigen rasede, og hvor der var voldsomme spændinger mellem sorte og hvide på gaderne i USA. Han tænker på sine zombier som "ghouls", og ser det som den ultimative revolution, at de døde vender tilbage til livet - samtidig med at han er fokuseret på at lave en så hårdkogt skrækfilm som muligt.

Det er herligt at få detaljerne om, hvor dedikerede folk på settet har været. Mange spillede flere roller samtidig med at de havde forskellige opgaver bag kameraet. Man får også et indblik i de ikke helt ufarlige scener med eksplosioner og zombier, der bliver brændt - lidt af et mirakel, at ingen kom af dage under indspilningen. Filmen har ganske enkelt været et slags "sådan laver man en rigtig film"-kursus for alle involverede.

Interview-bidderne med George A. Romero krydres med bidrag fra diverse eksperter, hvor filmhistorikeren Mark Harris, filmkritikeren Elvis Mitchell, forfatteren og kritikeren Jason Zinoman og producenten og instruktøren Larry Fessenden er særdeles interessante. Det er ikke nødvendigvis banebrydende nyt, de disker op med, men det er fint klippet sammen, og man føler sig i selskab med folk, der er meget passionerede og har stor indsigt i genren. Herudover kommer  producenten Gale Anne Hurd med et par indspark om, hvordan de har brugt "kirkegårds-zombien" som en slags model for, hvordan de levende døde skulle se ud og bevæge sig i TV-serien THE WALKING DEAD.

Der gøres en del ud af Duane Jones' rolle, især fordi han var sort. Manuskriptet blev ikke ændret, så karaktererne i filmen reagerer på, at hovedpersonen Ben er sort, hvilket var ganske revolutionerede på det tidspunkt. Interessant er det også, at han privat var en meget følsom person, og derfor ikke brød sig ret meget om at gøre de voldsomme ting, som rollen kræver. Sådan er BIRTH OF THE LIVING DEAD en guldgrube af spændende informationer og anekdoter; f.eks. den med, at Russell Streiner sørgede for, at de kunne lave lydmixet gratis, fordi han vandt et spil skak mod ejeren af lydstudiet.
 
Ikke alt i dokumentaren er lige interessant. Selv om det er sympatisk, at filmmageren Christopher Cruz lærer børn i Bronx, New York, at læse ved at lade dem arbejde med film, så virker scenerne mest som fyld. Producenten og instruktøren Sam Pollard virker heller ikke helt så fokuseret som de andre eksperter, så han kunne godt have været undværet. Det samme kunne to korte interview med folk, der i sin tid så filmen, da den kom frem - det bidrager ikke med det store.

George A. Romero er reelt den eneste fra det originale filmhold, der medvirker i dokumentaren, men efter rulleteksterne får man lige et lille klip med "kirkegårds-zombien" Bill Hinzman fra en zombie-event i Monroeville Mall af alle steder. Det er meget fint, men ellers er det Romero for fuld styrke, vi får, og han er som sagt altid værd at høre på. Alt i alt er BIRTH OF THE LIVING DEAD en fin og underholdende dokumentar, der er guf for alle zombie-fans. Man savner måske lidt tyngde hist og pist og lidt mere fokus, men omvendt den ikke så fragmentarisk som andre amerikanske filmdokumentarer. Absolut værd at eje. Som ekstramateriale på den danske dvd-udgave fra Another World Entertainment får man også selve filmen NIGHT OF THE LIVING DEAD i en OK udgave.

BIRTH OF THE LIVING DEAD, USA, 2013. Instruktion: Rob Kuhns.

1 kommentar: