tirsdag den 15. marts 2016

Streaming er cool, men de fysiske medier vil aldrig dø ... så jeg skriver lige en gyser på indkøbslisten

Okay, note til mig selv: Jeg skal have købt THE CONJURING på Blu-ray. Jeg har den ganske vist på dvd, men en så fænomenal film må man eje i det bedst mulige format, så nu skriver jeg den lige på indkøbslisten. Og så er det værd at tage med, at Blu-ray-udgaven indeholder mere ekstramateriale end dvd'en.

Men det er nu ikke den primære grund til, at jeg skal have købt THE CONJURING. Tanken slog mig, da jeg tilfældigvis bladrede igennem Blockbusters udbud af gyserfilm. Her undrede jeg mig over, at flere af de nyere film ikke kunne lejes, men kun købes. I de "gode gamle dage" stod filmene i det uendelige på videobutikkernes hylder - indtil VHS-båndet eller dvd-skiven var slidt op.

Men i denne nye streaming-verden er rettighederne åbenbart skruet sammen på en helt anden måde, så i skrivende stund er den ikke tilgængelig på Blockbuster, mens den stadig kan lejes på iTunes (dog til 49,- kroner, hvilket er samme pris som den nye James Bond-film, så det er lidt i overkanten). Om den er på andre leje-tjenester, ved jeg ikke, men nu bruger jeg især Blockbuster.

Samtidig er det værd at bide mærke i, at filmen pt. ikke er tilgængelig på f.eks. dansk Netflix, Viaplay eller C More. Så man kan ikke bare klikke ind på en af de tjenester, man eventuelt abonnerer på, og så se den der. Det sætter en tyk streg under, at streaming-tjenesterne kun kan være et supplement til ens horror-samling, men de kan endnu ikke erstatte dem.

Det er ikke for at pege fingre af online-leje-tjenesterne eller streaming-tilbuddene, for jeg ser rigtig meget her, jeg ellers ikke ville få set, og heraf flere titler, jeg nok i længden ikke gad eje. Men der er en del, man gerne vil eje, og det fysiske eksemplar kan man bare hive ned fra hylden og smække i maskinen, når man har lyst. Det kan man nyde, indtil Solen brænder ud ... eller mere realistisk; indtil katten får fat i Blu-ray-skiven, og bruger den til at hvæsse kløer på.

Men det er ikke bare gjort med at anskaffe sig skiverne. Presset fra streaming-markedet påvirker hvor mange titler, der når at udkomme i fysisk form - og under alle omstændigheder har Blu-ray-markedet aldrig været det helt store i Danmark, og oplagene er næppe de vilde. Har f.eks. lagt mærke til, at den første PARANORMAL ACTIVITY-film er vanskelig at opdrive på Blu-ray her i landet. Ja, det er ikke nemt, men nu skal jeg under alle omstændigheder have købt THE CONJURING.

2 kommentarer:

 1. Nuff said, Søren...

  Iflg. en dokumentar omkring vhs-bånd, som jeg så for et stykke tid siden, så er godt og vel 50% af alt det der udkom på vhs, aldrig kommet ud på dvd... og sikkert endnu mindre på blu-ray?

  Nu skal man forholde sig til at streamningstjenesterne ikke er opdateret... - altså, hvis man vil se Superhelte-film i fuld flor, så er Netflix sikkert genialt... eller Fast And The Furious 5 eller en ny film med Cameron Diaz - men nej, faktum er at meget bliver droppet eller undgået eller rettighederne ophører eller noget... det må være frustrerende at når man lige har indstillet sig på at se en film, så er den der bare ikke længere?

  Jovist, jeg husker glimrende vhs-udlejningsdagene, hvor man skulle næsten hele sortimentet igennem, men så fandt man også nogle stykker, der så virkelig bad ass ud, da coveret på den tid også solgte omtrent halvdelen af filmen... jeg kan godt savne tiden, og sidenhen hvor jeg er blevet voksen og samler af film på dvd og blu-ray, så har jeg da anskaffet mig mange gode minder fra barndommen og flere til....men det betyder også meget for mig at have den fysiske dvd - ja det kan godt være at det fylder, og måske ikke er så dekorativt for det utrænede øje, men jeg elsker dem, og min samling er til stede i hele lejlighed... - jeg kunne ikke forestille mig noget anderledes - og især ikke på en skramlet netflix-konto...

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan dog mærke, at jeg er blevet mere selektiv mht. de fysiske ting. Købte førhen masser af gys, når det var på tilbud, selv om der var tale om tvivlsomme titler, jeg nok kun ville få set en gang. Den slags kan jeg i dag se på Netflix eller leje hos Blockbuster. Nu går jeg mere efter klassikere og ting, jeg helt sikkert får set flere gange.

   Slet