fredag den 26. maj 2017

Kan du huske den første gyser, du købte på dvd?

Jeg sad og bladrede i nogle FANGORIA fra sidst i 90'erne, og kiggede blandt andet på en af deres faste sider, nemlig Laser Spotlight, hvor man omtalte gysere, der var udkommet på LaserDisc. Men i nummer 169 af FANGORIA, der havde januar 1998 som udgivelsesmåned, skete der noget nyt. Her blev bladets indhold krydret med endnu en side, nemlig DVD Horrors.

Dengang var dvd'en så småt begyndt at markere sig, og det valgte bladet selvfølgelig at tage alvorligt. I løbet af de senere numre smeltede de to sider dog hurtigt sammen til én, så man dækkede både dvd- og LaserDisc-udgivelser under en fælles overskrift. Så gled LaserDisc helt ud, og siden fik titlen DVD Dungeon.

Dvd-formatet blev introduceret i USA i 1997, mens det nåede til Europa året efter. I nummer 169 af FANGORIA skrev Donald V. Day på DVD Horrors-siden, at der på det tidspunkt var omkring 300 titler på markedet, som forbrugerne kunne kaste sig over (og her taler vi om alle genrer), men at ikke alle distributionsselskaber havde meldt ud, hvordan de ville forholde sig til det nye format. Men flere og flere hoppede med på vognen.

Blandt de film, de amerikanske fans havde mulighed for at købe i januar 1998, var THE EXORCIST, THE CRAFT, HORROR EXPRESS, THE ISLAND OF DR. MOREAU, LADY IN WHITE, NIGHT OF THE LIVING DEAD, POLTERGEIST, RE-ANIMATOR og RETURN OF THE BOOGEYMAN. Men meget mere var på vej, og både VHS- og LaserDisc-formatet fik kamp til stregen.

Jeg kan ikke huske om jeg købte mine første horror-dvd'er, før vi rent faktisk fik fat i en afspiller, men det er ikke umuligt. Blandt de første titler, jeg erhvervede mig, har helt sikkert været HALLOWEEN nr. 1, 4 og 5, der blev udgivet i Danmark i 2001 af On-Air-Video. Dengang kunne man købe dvd'er alle vegne, og i hvert fald et par af de nævnte købte jeg i et supermarked under en sommerhus-ferie ved Vesterhavet.

Senere fulgte selvfølgelig flere film, hvor det især var de billige udgivelser fra On-Air-Video, der fyldte en del på trods af den til tider tvivlsomme kvalitet. HALLOWEEN 4: THE RETURN OF MICHAEL MYERS så i sin tid måske ganske OK ud på et traditionelt billedrørs-TV af en beskeden størrelse, men den ligner løgn, når man ser den på en stor fladskærm i dag. Men det er nu meget sjovt stadig at have den i samlingen.

Siden kom Blu-ray-formatet til, og selv om det aldrig har været det store hit i Danmark, så foretrækker jeg i dag at købe film på netop Blu-ray. Men dvd er ikke helt død endnu, og hver uge udsendes nye titler på markedet - også her i landet. Så kan det godt være, at forhandlerne stort set er forsvundet, men med en lille smule indsats kan man stadig få fingre i filmene ... og det er en god ting.

5 kommentarer:

 1. Jeg købte min først DVD-afspiller i begyndelsen af 2000, men havde indkøbt lidt film til samlingen inden. Blandt dem var nogle billige hollandske DVD'er som man kunne købe i Bilka, og jeg havde købt MAXIMUM OVERDRIVE og THE NIGHT FLIER. Da jeg hentede min første afspiller ved Laserdisken (der dengang havde en butik i Aarhus) købte jeg også NIGHT OF THE LIVING DEAD og DAWN OF THE DEAD - det var en lørdag formiddag, og jeg tror ikke jeg lavede andet end at se film den weekend!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder som en vildt god weekend.

   Slet
  2. Det kan jeg love dig for at det var. Eftersom jeg aldrig havde haft råd til LaserDisc, så var springet i billed- og lydkvalitet enormt fra VHS, og at se filmene i bredformat (der dengang var en sjældenhed på videoudgivelser) var fantastisk.

   Slet
  3. Gyserfilmene var i øvrigt en skuffelse: NIGHT FLIER og MAXIMUM OVERDRIVE var i rædselsfuld VHS kvalitet, NIGHT OF THE LIVING DEAD var den "elskede" 30th Anniversary Edition med nye scener (samt original udgaven, men med ny lyd og musik), og DAWN OF THE DEAD var ikke i bredformat!
   DAWN OF THE DEAD har jeg indtil videre købt 5 nye udgaver af siden, senest den italienske Blu-ray box med alle tre klipninger i HD (og bredformat!!).

   Slet
  4. Der er godt nok kommet mange sære udgivelser i en tvivlsom kvalitet; især i mediets første år. Men de har jo nok solgt alligevel.

   Slet