mandag den 5. marts 2007

Fremragende Frankenstein-film

Sidste år genså jeg THE CURSE OF FRANKENSTEIN på et vhs-bånd, jeg havde fået foræret, men nu har jeg modtaget filmen på dvd. Den skulle selvfølgelig også lige tjekkes ud. THE CURSE OF FRANKENSTEIN fra 1957 er på mange måder en banebrydende film. Det er den første rendyrkede gyser fra Hammer. De tidligere produktioner havde et mere science fiction-agtigt præg, hvilket var populært i midten af 50'erne. Med THE CURSE... bliver det gotiske gys genoplivet - og det endda i flotte farver, så man kunne se det røde blod.

Peter Cushing spiller den intense baron Victor Frankenstein, der i årevis studerer sammen med sin lærer, Paul Krempe. Efterhånden handler studierne udelukkende om at kunne skabe liv, og da de fælles anstrengelser fører til genoplivningen af en hundehvalp, er Paul Krempe tilfreds. Men Frankenstein vil mere, han vil skabe et menneske ud fra lig-dele. Det fører til en strid imellem dem og den bliver skærpet, da Frankensteins kusine Elizabeth dukker op for at gifte sig med ham.

THE CURSE OF FRANKENSTEIN er en forholdsvis loyal version af den klassiske Frankenstein-historie. Christopher Lee spiller monstret med en makeup, der efter dekret fra Universal absolut ikke måtte ligne Boris Karloffs monster. Den første afsløring af monstret er et af filmens skræmmende højdepunkter, men generelt er der tale om en forholdsvis rolig film, der endnu ikke har det høje tempo, der kendetegner senere Hammer-produktioner. Alligevel er den ganske fremragende og et absolut must i samlingen. Den engelske dvd-udgave fra Warner Bros. skulle stadig være til at skaffe. Den har danske undertekster, men er aldrig blevet udsendt herhjemme.

Terence Fisher stod for instruktionen, mens James Bernard leverede musikken. Underligt nok er der ingen forbandelse med i historien, hvilket i nogen grad undergraver filmens titel. Det er også en film, der i den grad understreger, at alle rigtige videnskabsmænd har et laboratorium fyldt med boblende kolber - og når man går ud om natten for at skære forbrydere ned fra galgen, har man selvfølgelig sin høje hat på!

THE CURSE OF FRANKENSTEIN, England, 1957. Instruktion: Terence Fisher. Medvirkende: Peter Cushing, Hazel Court, Robert Urquhart, Christopher Lee, Melvyn Hayes. Musik: James Bernard.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar