tirsdag den 19. august 2008

Dracula er en sur gammel mand

THE SATANIC RITES OF DRACULA fra 1973 (eller 1974 ifølge nogle kilder, idet den havde premiere i Tyskland i 1973 og i England i 1974) blev den sidste Dracula-film fra Hammer med Christopher Lee i titelrollen. Filmen er et mærkværdigt mix af spion-thriller og gyser, men minder i sin struktur meget om tidligere indslag i serien. Igen handler det om en gruppe af personer, der får det ultimative fix ved at lege med mørkets magter.

Tonen er dog mere dyster, fordi Dracula bruger sine disciple til at få udviklet en farlig variant af pest, der kan udrydde Jordens befolkning. Som sædvanlig må Van Helsing gribe ind, denne gang i selskab med sit handlekraftige barnebarn, en knotten politimand samt diverse repræsentanter fra efterretningstjenesten. Undervejs går det op for Van Helsing, at Dracula er så desperat, at hans onde plan i virkeligheden er et storslået selvmordsforsøg.

THE SATANIC RITES OF DRACULA er en spøjs affære, der på forunderlig vis virker mere gammeldags end de "historiske" Dracula-film. Især er Draculas livvagter på motorcykler en bizar detalje. Helt håbløs er filmen dog ikke, men er lidt langtrukken, fordi manuskriptet ikke er særlig opfindsomt. Endnu en gang oplever vi f.eks. hvor enkelt det er at få hele Draculas onde plan til at falde fra hinanden og hvor simpelt det er at slå ham ihjel.

Der findes utallige dvd-udgaver af THE SATANIC RITES OF DRACULA, men det skulle desværre kun være den fra amerikanske Anchor Bay, der er i en hæderlig kvalitet. Den har dog været udsolgt i mange år. Jeg har to forskellige versioner af de billige, og de kan lige gå an. Men et genoptryk af en flot udgave ville være super.

THE SATANIC RITES OF DRACULA, England, 1973. Instruktion: Alan Gibson. Medvirkende: Christopher Lee, Peter Cushing, Michael Coles, William Franklyn, Freddie Jones. Musik: John Cacavas

Ingen kommentarer:

Send en kommentar