onsdag den 13. august 2008

På en togrejse til det ukendte

Antologi-film er en vanskelig genre. Dels skal man bruge en passende rammefortælling, dels skal historierne have en hæderlig kvalitet. DR. TERROR'S HOUSE OF HORRORS fra 1965 har det hele. Filmen er en Amicus-produktion med Freddie Francis bag kameraet, Milton Subotsky ved skrivemaskinen og Christopher Lee, Peter Cushing, Michael Gough og Donald Sutherland på rollelisten.

Rammefortællingen er ganske enkel. Fem mænd stiger en aften om bord på toget fra London til Bradley. En sjette mand når lige at træde ind i kupeen, før toget kører, en mystisk herre med hat og skæg, der præsenterer sig selv som dr. Schreck. Han tager nogle Tarot-kort frem og tilbyder at fortælle hver enkelt i kupeen om dennes fremtid. Det bliver så til filmens fem små historier. Det er fortællinger om en arkitekt, der må bekæmpe en varulv, om en familiefar, hvis have begynder at frembringe blodtørstige planter, om en trompetist, der sjæler en voodoo-melodi, om en kunstkritiker, der hånes af en legesyg kunster og om en læge, der har giftet sig med en mystisk fransk kvinde.

Ikke alle episoder er lige fremragende, men de er særdeles afvekslende og det er sjovt at se skuespillerne fra kupeen folde sig ud i de enkelte historier. Især er Christopher Lee fænomenal som den snobbede kritiker. Hver historie rundes af med at dr. Shreck trækker kortet "døden" og dermed signalerer til mændene, at de går en grum fremtid i møde. DR. TERROR'S HOUSE OF HORRORS er (u)hyggelig skæg og ballade og et must for Christopher Lee-fans - og fans af god, gammeldags horror. På måde er det som at læse et gammelt slidt gyserhæfte, og det er jo altid en fornøjelse.

DR. TERROR'S HOUSE OF HORRORS, England, 1965. Instruktion: Freddie Francis. Medvirkende: Christopher Lee, Peter Cushing, Michael Gough, Donald Sutherland, Roy Castle. Musik: Elisabeth Lutyens.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar