mandag den 11. april 2011

Blodige bryster og rasende rovfisk

Det er spring break-uge ved Lake Victoria i Arizona og tusinder af studerende mødes for at feste igennem. Den kvindelige sherifs søn Jake plejer at gå glip af løjerne, fordi han skal passe sine mindre søskende, mens hans mor arbejder med at holde styr på horderne. Ved hjælp af lusk får han dog alligevel sneget sig hjemmefra - lokket af et tilbud fra pornoproducenten Derrick Jones, der har brug for en lokalkendt, der kan finde gode locations til hans seneste naturfilm. Og mens alle danser, drikker sig fulde og smider tøjet er en stime af forhistoriske piratfisk sluppet løs i søen efter et jordskælv - og de er sultne.
Alexandre Aja har det åbenbart fint med at være ham franskmanden, der laver horror-remakes i Hollywood (selv om det retfærdigvis skal nævnes, at han var producent på P2, som han også var med til at skrive manus til). Efter THE HILLS HAVE EYES og MIRRORS, så har han kastet sig over dyregyset i form af en genindspilning af Joe Dante-klassikeren PIRANHA. Det er dog stort kun titlen, der er bevaret, men der har været fokus på, at dette skulle være en rigtig popcorn-film: Sjov, underholdende, dynamisk og blodig - og med masser af bryster!
PIRANHA er en herlig film, der bare tonser løs. På intet tidspunkt forventer den af sit publikum, at de skal bruge de små grå. Her er bare knap halvanden times uforpligtende skæg og ballade - lavet som en hyldest til 70'ernes og 80'ernes vidunderlige gysere. Det er dog på ingen måde en perfekt film. Den er lidt for længe om at komme op i gear og mange af effekterne ser ekstremt kunstige ud. Det kan måske have noget at gøre med, at filmen er designet til at blive vist i 3-d, men jeg ved det ikke. Heldigvis er der også en masse rigtige splatter-effekter og tonsvis af blod - bl.a. skabt af geniale Howard Berger og Greg Nicotero.
Det er i høj grad de erfarne skuespillere som Elisabeth Shue, Ving Rhames og Jerry O'Connell, der bærer filmen. De unge er - bortset fra den vidunderlige Kelly Brook - alt for anonyme. Til gengæld trækker det op med herlige gæsteoptrædener fra Richard Dreyfuss, Christopher Lloyd og Eli Roth. Samlet set er PIRANHA en fin oplevelse, men jeg tvivler nu lidt på, at den bliver en klassiker på linje med Joe Dantes original.

Jeg så PIRANHA på den danske dvd fra Midget Entertainment. Der er lavet ca. to timers ekstramateriale til filmen, men det er kun halvdelen, der er med på dvd'en. Hvis man vil have det hele, må man investere i Blu-ray-versionen, hvor man også kan se filmen i 3-d, hvis man har det rette udstyr.

PIRANHA, USA, 2010. Instruktion: Alexandre Aja. Medvirkende: Steven R. McQueen, Elisabeth Shue, Ving Rhames, Christopher Lloyd, Jerry O'Connell. Musik: Michael Wandmacher.

3 kommentarer:

 1. Bare vent 10 år.En klassiker.

  SvarSlet
 2. Jeg laver en note i kalenderen og skriver en kommentar på dette om 10 år. ;-)

  SvarSlet
 3. Martin Schjönningtirsdag, 12 april, 2011

  Haha... Jeg er nu lidt vild med den film - og jeg synes normalt ikke om dyre-gysere! Tror det er fordi den "godt ved" den er dum. Den prøver aldrig at være andet end en über-voldelig plot-løs fest, hvilket er befriende :)

  SvarSlet